Als je wilt gaan backpacken in Nieuw Zeeland zal je wat voorbereidingen moeten treffen. Je hebt misschien al het één en ander gelezen over je voorbereidingen voor het backpacken in Nieuw Zeeland. Als je alles hebt geregeld wordt het tijd om over je visum Nieuw Zeeland na te denken.

Heb je een visum Nieuw Zeeland nodig?

Als backpacker of vakantieganger met een Nederlands of Belgisch paspoort mag je maximaal drie maanden in Nieuw Zeeland blijven ZONDER dat je en visum nodig hebt. Wil je langer dan drie maanden blijven? Of heb je een strafblad? Dan raden we je aan om contact op te nemen met de ambassade van Nieuw Zeeland in Den Haag.

Met een Nederlandse en Belgische nationaliteit mag je drie maanden in Nieuw Zeeland blijven zonder visum 

Over het algemeen is 3 maanden wel genoeg voor een mooie backpack reis of vakantie in Nieuw Zeeland en heb je dus geen visum nodig.

Andere documenten

Wel heb je andere documenten nodig die je moet kunnen laten zien aan de douaniers bij aankomst op het vliegveld.

Visum Nieuw Zeeland

Je hebt nog nodig;

  • Een geldig paspoort (welke nog één maand geldig is NA vertrek uit Nieuw Zeeland)
  • Een bewijs van voldoende financiële middelen
  • Een retour ticket nodig, of een ticket naar een volgende bestemming (bijvoorbeeld Australië)

Er is wel slecht nieuws voor de stempelverzamelaars. Je krijgt in Nieuw Zeeland namelijk geen stempel meer in je paspoort. In Nieuw Zeeland krijg je tegenwoordig een elektronisch visum. Stempels verzamelen zit er dus niet meer in.

Langer blijven?

Wil je langer dan drie maanden in Nieuw Zeeland blijven of wil je meer informatie over andere soorten visa’s (bijv. werkvisum) kijk dan eens op de website van de ambassade van Nieuw Zeeland.

New Zealand Passenger Arrival Card

PassengerCardNZJe hebt dan misschien geen visum nodig, dat betekent niet dat je met lege handen aan kunt komen bij de douane. Om Nieuw Zeeland in te komen moet je namelijk niet alleen je paspoort laten zien maar ook je New Zealand Passenger Arrival Card. Deze krijg je in het vliegtuig en hoef je dus niet apart aan te vragen.

Nieuw Zeeland heeft een heel erg streng beleid als het gaat om importeren van eten. Onze appels (die nog in verpakking zaten vanuit Hong Kong) werden zonder pardon ingenomen en weggegooid. Zorg er daarom voor dat je zonder eten aan komt in Nieuw Zeeland, hier zijn ze erg streng in!

Wel iets meenemen?

Op je Arrival Card moet je alles invullen! Denk niet dat ze regeltjes overslaan of vergeten want dan mag je achterin de rij weer aansluiten met een volledig ingevuld formulier. Niet alleen alles wat met eten en of drinken te maken heeft moet je aangeven. Ook gebruikte kampeersullen, schoenen en zelfs fietsen moet je aangeven. Je kan beter alles op het op het New Zealand Passenger Arrival Card invullen. Doe je dat namelijk niet? Dan kan je een boete krijgen of zelfs gevangenisstraf riskeren.

Raak daarnaast niet in paniek van de uitgebreide controle. Er lopen op het vliegveld overal honden die alles en iedereen in de gaten houden. Zo’n vriendelijke viervoeter ruikt alles, ook onze appels 🙂 Laat staan drugs, wapens en andere verboden middelen. Als je twijfelt of je iets moet aangeven vraag dan hulp bij één van de douaniers. Zij helpen je graag verder.