Als je wilt gaan backpacken in Nieuw Zeeland zal je wat voorbereidingen moeten treffen. Je hebt misschien al het één en ander gelezen over je voorbereidingen voor het backpacken in Nieuw Zeeland. Als je alles hebt geregeld wordt het tijd om over je visum Nieuw Zeeland na te denken.

Heb je een visum Nieuw Zeeland nodig?

Als backpacker of vakantieganger met een Nederlands of Belgisch paspoort mag je maximaal drie maanden in Nieuw Zeeland blijven ZONDER dat je en visum nodig hebt. Wil je langer dan drie maanden blijven? Of heb je een strafblad? Dan raden we je aan om contact op te nemen met de ambassade van Nieuw Zeeland in Den Haag.

Met een Nederlandse en Belgische nationaliteit mag je drie maanden in Nieuw Zeeland blijven zonder visum

Over het algemeen is 3 maanden wel genoeg voor een mooie backpack reis of vakantie in Nieuw Zeeland en heb je dus geen visum nodig.

Andere documenten

Wel heb je andere documenten nodig die je moet kunnen laten zien aan de douaniers bij aankomst op het vliegveld.

Je hebt nog nodig;

  • Een geldig paspoort (welke nog één maand geldig is NA vertrek uit Nieuw Zeeland)
  • Een bewijs van voldoende financiële middelen
  • Een retour ticket nodig, of een ticket naar een volgende bestemming (bijvoorbeeld Australië)

Er is wel slecht nieuws voor de stempelverzamelaars. Je krijgt in Nieuw Zeeland namelijk geen stempel meer in je paspoort. In Nieuw Zeeland krijg je tegenwoordig een elektronisch visum. Stempels verzamelen zit er dus niet meer in.

Langer blijven?

Wil je langer dan drie maanden in Nieuw Zeeland blijven of wil je meer informatie over andere soorten visa’s (bijv. werkvisum) kijk dan eens op de website van de ambassade van Nieuw Zeeland.

eTA en IVL

Hou er rekening mee dat je 1 oktober 2019 een Electronic Travel Authority (eTA) nodig hebt. Daarnaast moet je een International Visitor Conservation and Tourism Levy betalen om Nieuw-Zeeland binnen te komen. Lees hieronder hoe je dat aanvraagt en betaalt.

Hoe regel je zo’n eTA

Je kunt een eTA aanvragen voor Nieuw-Zeeland door een aanvraagformulier in te vullen op deze pagina.

Dit kan echter pas vanaf half juli 2019! Het aanvragen duurt een paar minuten. Na je aanvraag wordt de eTA New Zealand naar je email gestuurd.

Je kunt je hier inschrijven om up-to-date te blijven over waneer de eTA aanvraag live gaat!

Geldigheid en kosten

De eTA van Nieuw-Zeeland is 2 jaar geldig en kan voor meerdere bezoeken worden gebruikt. Je moet een kleine vergoeding en toeristenbelasting betalen. Dit is de International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL).

TIP ♥ – de kosten zijn NZD$9 als je de app gebruikt of of NZD$12 als je het via je browser aan vraagt. De IVL-vergoeding is NZD$35

Wat als je al een visum voor Nieuw-Zeeland hebt?

Het kan natuurlijk zijn dat je al een soort visum hebt aangevraagd. Bijvoorbeeld een werkvisum, studentenvisum of een visum voor langer dan 90 dagen. Als je zo’n visum hebt, heb je uiteraard geen eTa en IVL nodig.

Wie heeft een eTA nodig?

Je moet een eTA aanvraag als je voldoet aan de volgende eisen:

  • als je Nieuw-Zeeland bezoekt, of over bent gestapt vanuit een land waarvan de paspoort houders geen visum nodig hebben voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland;
  • als je overstapt op Auckland International Airport;
  • een cruise ship passagier bent, los van je nationaliteit;
  • een permanente bewoner van Australië bent.

Wanneer vraag ik een eTA aan

Vraag je eTA op tijd aan. Het kan tussen de 10 minuten en 72 uur duren voordat hij is goedgekeurd. Zorg er dus voor dat je de NZeTA minimaal een week voor vertrek al aanvraagt. Liefst nog eerder. Heb je namelijk geen goedgekeurd NZeTA in bezit bij de check-in van je vlucht zullen ze je niet toelaten.

Vanaf juli 2019 kan je jouw eTA aanvragen

Er zijn twee manieren om je NZeTA aan te vragen en de betaling te doen voor je IVL.

  1. Download de app op je mobiele telefoon;
  2. Vul het formulier in op de website van de immigratie dienst (mogelijk vanaf half juli 2019).

Let op het aanvragen van de eTA en betalen van de IVL zijn pas vanaf oktober 2019 verplicht. Het aanvragen via de app of via de website kan pas vanaf midden juli 2019.