In Nieuw Zeeland is het klimaat ongeveer vergelijkbaar met die van Nederland. En we weten allemaal hoe het weer in Nederland kan zijn. Daarom is het verstandig om van te voren te checken wat de beste reistijd Nieuw Zeeland is. Het eerste waar je rekening mee met houden is dat Nieuw Zeeland op het Zuiderlijk halfrond ligt. Dat betekent niet alleen dat als het hier zomer is dat het daar winter is maar ook dat als het hier dag is het daar nacht is (en andersom).

Beste reistijd Nieuw Zeeland

Het weer in Nieuw Zeeland is te vergelijken met het klimaat in Nederland of België. Dat betekent dat je koude tot zachte winters hebt en warme zomers (niet altijd). Er is geen regenseizoen aangezien het het hele jaar door regent. Vooral in de winter kunnen er flinke regenbuien ontstaan. Het noorden van het Noordereiland heeft, omdat het zo dicht naar de evenaar ligt, een subtropisch klimaat.

Over het algemeen vormen de maanden December, Januari, Februari en Maart de beste reistijd Nieuw Zeeland

Officieel begint de zomer in December. Omdat de Nieuw Zeelanders zelf (zomer)vakantie hebben tussen kerst en midden januari is dit de ook drukte periode van het jaar. Houd er daarom rekening mee dat de prijzen hoger uitvallen. Van half januari tot eind februari is het hartje zomer. De vakantie van de Kiwi’s is dan tevens ten einde waardoor het iets rustiger is. Een prima periode om de winter in Europa te ontvluchten en te genieten van de Nieuw Zeelandse zon. Het is nog steeds hoogseizoen maar het zal rustiger en goedkoper zijn dan de periode waarin Nieuw Zeeland vakantie viert.

Beste reistijd Nieuw-ZeelandBeste reistijd Nieuw-ZeelandMaar wat is nu precies de beste reistijd voor Nieuw Zeeland? Als het bij ons winter wordt, wordt het in Nieuw Zeeland net zomer. Het Noordereiland heeft dan al vaak een paar warme dagen gehad en ook het Zuiden wordt steeds warmer.

De planten, bloemen en bomen beginnen weer te bloeien en het land is dan ook op zijn mooist.  Uiteraard hou je in het begin van de zomer (Okt/ Nov.) kans op een kleine bui of storm. Het Nieuw Zeelandse klimaat laat zich, net als in Nederland niet gemakkelijk voorspellen. Vanaf maart begint de temperatuur te zakken en vanaf juni is het officieel winter.

De periode vanaf maart tot half mei is ook een prima periode om het land te bezoeken.

De temperaturen vanaf maart tot half mei zijn iets lager maar het hoogseizoen is voorbij. Het is overdreven om te stellen dat je het land voor jezelf hebt maar het is wel een stuk rustiger in deze periode. Hou er wel rekening mee dat als je gaat kamperen het ’s nachts behoorlijk kan afkoelen.

Seizoenen Nieuw Zeeland

Omdat de seizoen in Nieuw Zeeland andersom lopen dan bij ons in Nederland en België kan het lastig zijn om te begrijpen in welke maanden een bepaald seizoen is.

  • Lente: september – november
  • Zomer: december – februari
  • Herfst: maart – mei
  • Winter: juni – augustus
Cathedral Cave

Cathedral Cave in de Coromandel Peninsula