Als je eenmaal hebt besloten om te gaan backpacken in Nieuw Zeeland kan je beginnen aan de voorbereiding van je reis. De voorbereiding is vaak één van de leukere dingen van het reizen. Je komt helemaal in de ‘reis-mode’ door alle mooie en leuke dingen die je tijdens de voorbereiding tegen komt. Maar het is nogal een klus om alles uit te zoeken voordat je gaat backpacken Nieuw Zeeland. Waar begin je? Wat moet je allemaal regelen? Wat heb je nodig? Waar moet je rekening mee houden? En zo zijn er nog genoeg vragen te verzinnen.
Voorbereiding Backpacken Nieuw Zeeland
Het feit dat je deze pagina leest geeft aan dat je op de goede weg bent dus geen paniek. Wij hebben deze website zelf geschreven en ook wij hebben ervaring met het backpacken in Nieuw Zeeland. Bijna alles wat je moet (en wil) weten lees je op deze website. Wij hebben hieronder de belangrijkste en handigste, punten voor je op een rijtje gezet.
Te veel bagage
Je pakt als eerste je tas in. Wij raden aan om niet teveel mee te nemen. Wij hebben redelijk wat backpack ervaring (niet alleen in Nieuw Zeeland) en 50% van wat je meeneemt gebruik je niet. Je altijd te veel mee. Let daarom goed op met wat je mee neemt en vraag je zelf goed af of je het echt nodig hebt. Verder op vind je een checklist van dingen die je ECHT nodig hebt. Mocht je toch veel bagage hebben en dit per se mee willen nemen raden we je aan gebruik te maken van de Wordwide Bagage Services (WBS) van Schiphol. Deze vind je in vertrekhal 3. Hier kun je een extra tas of doos laten inchecken bij je vlucht maar wel veel goedkoper.
Tijdsverschil
Het zal niemand verbazen dat er een behoorlijk tijdsverschil is tussen Nederland en Nieuw Zeeland. Het ligt immers aan de andere kant van de wereld. Over het algemeen is het in Nieuw Zeeland 12 uur later dan in Nederland. Dit is grappig als je met het thuisfront gaat Skypen of Facetimen. Als je namelijk om 8:00 ’s morgens in Nieuw Zeeland Skype aan zet is het in Nederland of België nog 20:00 ’s avonds op de vorige dag!
Wel is het tijdsverschil met Nieuw Zeeland afhankelijk van onze zomertijd en die van Nieuw Zeeland. Over het algemeen is het van begin oktober tot half maart 12 uur later in Nieuw Zeeland. In het andere deel van het jaar is het tijdsverschil tussen Nederland/België en Nieuw Zeeland 10 uur.
Elektriciteit
Nieuw Zeeland heeft dezelfde netspanning als die wij kennen. Namelijk 230/240 volt. Je kunt dus zonde problemen je laptop of telefoon opladen of je scheerapparaat gebruiken. Hou er wel rekening mee dat ze in Nieuw Zeeland wel andere stopcontacten hebben! Neem daarom altijd een wereldstekker mee. Zonder wereldstekker (of verloopstekker) kan je namelijk je eigen opalders niet gebruiken aangezien ze niet in de stopcontacten passen. Geen paniek als je een wereldstekker bent vergeten. Deze zijn in heel Nieuw Zeeland te koop!
Roken
In Nieuw Zeeland zijn ze niet zo dol op rokers. Net als in Nederland mag je in openbare ruimtes niet roken. Er bestaan strenge anti rookwetten die goed worden nageleefd. Bij openbare ruimtes moet je denken aan werkplekken, scholen, regeringsgebouwen, bioscopen en het openbaar vervoer. Net als in Nederland heb je in cafe’s en restaurants vaak rokersruimtes waar gerookt kan worden.
Visum
Als je alles hebt geregeld wordt het tijd om over je visum Nieuw Zeeland na te denken. Je hebt sinds 1 oktober 2019 een Electronic Travel Authority (NZeTA) nodig én moet je een International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) betalen om Nieuw-Zeeland te kunnen bezoeken. Wil jij het NZeTA visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen? Je kan deze aanvragen via een visum organisatie hier in Nederland of via de website van de Nieuw Zeelandse immigratie dienst.
TIP ¡ Meer lezen over je visum aanvraag voor Nieuw-Zeeland? Lees dan verder op onze visum Nieuw-Zeeland pagina.
Alcohol
In Nieuw Zeeland mag je pas alcohol drinken als je 18 jaar bent. En denk niet dat je onder deze regel uit komt. Ze controleren hier namelijk heel erg streng op! Wij waren 23 en 26 toen we in Nieuw Zeeland waren en in clubs, cafe’s en supermarkten werd bijna altijd legitimatie gevraagd. Zorg daarom dat je deze altijd op zak hebt.
Alarmnummers
In geval van nood is het handig om te weten welk nummer je kan bellen voor hulp. Nieuw Zeeland is een heel veilig land maar het kan zijn dat je spullen gestolen worden of dat je ergens vast komt te zitten. Bel dan de volgende nummers voor hulp.
- Politie, brandweer en ambulance zijn bereikbaar op: 111. Ze 24 uur per dag (gratis) bereikbaar in alle delen van het land.
- Wegenwacht is bereikbaar op: 0800-500222. Ze 24 uur per dag (gratis) bereikbaar in alle delen van het land.
Voordeel voor studenten
Als student kan je flinke kortingen krijgen in Nieuw Zeeland. Ze hebben hier namelijk een International Students Card (ISIC). Als je student bent vergeet dan zeker niet zo’n kaart aan te vragen. Je krijgt dan namelijk korting op vluchten (zowel internationaal als nationaal), bioscopen, theaters, musea en andere toeristische attracties.
Je krijgt een International Students Card alleen als je voltijds student bent. Vraag hierover meer informatie op je school.
Stage lopen in Nieuw-Zeeland
Ga of wil jij stage gaan lopen in Nieuw-Zeeland? Dat is een prachtige uitdaging. Hou er rekening mee dat het werken in Nieuw-Zeeland er wel wat anders aan toe gaat dan in Nederland. Meer daar over lees je in ons werken en backpacken in Nieuw-Zeeland.
Een stage in Nieuw-Zeeland is moeilijk te verkrijgen. Gelukkig zijn er wel plekken en websites waar je kunt zoeken naar internationale stages. Een voorbeeld daar van is stagelanden.nl, bij hen kan je zelfs specifiek naar stage in Nieuw-Zeeland zoeken. Super handig.
Nationale feestdagen
Hou er rekening mee dat het tijdens nationale feestdagen drukker kan zijn op sommige plekken in Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland heeft een sterke band met Engeland (zie geschiedenis). Daarom komen veel feestdagen overeen met feestdagen die ze in Engeland kennen. In Nieuw-Zeeland heb je de volgende feestdagen. Mocht je de kans en tijd hebben probeer dan vooral met kerst en oud en nieuw in het land te zijn. Een bijzondere ervaring!
- Nieuwjaarsdag 1 januari
- New Year Holiday 2 januari
- Waitangi Day 6 februari
- Goede Vrijdag maart / april
- Pasen maart / april
- Anzac Day 25 april
- Queen’s Birthday 1e maandag in juni
- Labour Day 4e maandag in oktober
- Kerst 25 december
- Boxing Day 26 december