Jij wilt graag werken en backpacken in Nieuw-Zeeland? Heel goed idee! Backpacken door Nieuw-Zeeland is namelijk niet alleen geweldig avontuur, het is bovendien een lust voor het oog. Helaas is het land niet erg goedkoop. Daarom combineren veel backpackers hun backpackreis met werk.
Maar hoe gaat dat eigenlijk. Is er een apart visum voor werken in Nieuw-Zeeland? Hoe lang mag je werken? Hoe vind je werk? Op deze vragen, en meer, geven wij in dit blog antwoord.
Werken en backpacken in Nieuw-Zeeland. Waar moet je aan denken?
Je kunt niet zomaar op het vliegtuig stappen om te werken in Nieuw-Zeeland. Er komt best wat (papier) werk bij kijken. Dat moet je van tevoren regelen, anders kom je het land niet eens in.
Deze dingen moet regelen:
- Het Working Holiday Visa
- Regelen voor vertrek
- Regelen in Nieuw-Zeeland
- Wat voor werk is er
- Hoe vind je werk
Het Working Holiday Visa
Als je wil werken in Nieuw-Zeeland heb je een Working Holiday Visa nodig. Dit is een speciaal visum om te mogen werken. Deze kun je eenvoudig aanvragen via deze link. Zo’n visum aanvragen is redelijk eenvoudig. Je hoeft alleen de stappen op de site te volgen.
Het visum kost NZ$280. Hou er rekening mee dat de verwerkingstijd kan oplopen tot 76 dagen!
Het visum houdt het volgende in:
- je mag 12 maanden in Nieuw-Zeeland werken;
- je mag geen permanente baan aannemen met deze visa;
- je kunt onbeperkt Nieuw-Zeeland in of uit. Bijvoorbeeld om tussentijds naar Australië of Fiji te reizen.
Je moet zelf ook aan een aantal dingen voldoen of geregeld hebben:
- je moet tussen de 18 en 30 zijn (ben je ouder? Check deze link);
- je moet binnen 12 maanden na de datum waarop je visum is verleend naar Nieuw-Zeeland komen. Nadat je in Nieuw-Zeeland bent aangekomen, mag je zo vaak als je wilt vanuit Nieuw-Zeeland komen en gaan voordat je visum verloopt;
- Het Working Holiday Visum is geldig vanaf het moment dat je Nieuw-Zeeland binnen komt;
- je moet beschikken over een reisticket uit Nieuw-Zeeland of genoeg geld om een ticket uit Nieuw-Zeeland te betalen, naast de kosten voor levensonderhoud;
- je minstens NZ$4.200 op je rekening hebben voor levensonderhoud;
- je moet een verzekering hebben;
- je mag een studie of training doen, zolang het niet langer duurt dan 6 maanden van je verblijf;
- je bent gezond.
Dit moet je regelen voor vertrek
Als je het visum hebt aangevraagd is het goed om te kijken naar andere dingen die je moet regelen. Een visum is namelijk pas de eerste stap. Zorg dat je over de volgende dingen goed hebt nagedacht.
Uitschrijven bij de gemeente
Als je van plan bent te werken en backpacken in Nieuw-Zeeland, is het goed om een soort planning te maken. Of in ieder geval te weten hoe lang je weg wilt. In Nederland is het namelijk zo dat je jezelf bij de gemeente moet uitschrijven als je binnen een periode van 12 maanden, langer dan 8 maanden in het buitenland bent.
Ga je dus langer dan 8 maanden naar Nieuw-Zeeland? Dan moet je je uitschrijven. Niet heel spannend, maar wel goed om te weten!
Internationaal rijbewijs
Om een auto of camper te mogen besturen in Nieuw-Zeeland heb je een International Rijbewijs nodig. Bij ons, en velen met ons, is er echter nooit naar gevraagd. Een International Rijbewijs is niet meer dan een vertaling van je eigen rijbewijs en op ons eigen roze pasje staat ook in het Engels ‘driver license’. Aan het nut van een International Rijbewijs wordt daarom steeds meer getwijfeld.
Wil je een International Rijbewijs aanvragen? Dat kan eenvoudig via de ANWB.
Dit moet je regelen in Nieuw-Zeeland
Yes! Na alles geregeld te hebben ben je in Nieuw-Zeeland! Klaar om je backpackavontuur te beginnen. Toch? Niet helemaal. Je moet nog een paar dingen regelen om écht van start te kunnen gaan.
Een Nieuw-Zeelands adres
Een adres, ook wel proof of address, is verplicht. Daarnaast heb je het nodig om een bankrekening te openen. Gelukkig kunnen hostels je hierbij helpen. Zij kunnen je een bewijs geven dat je op hun adres ‘woont’. Je kunt natuurlijk ook een kamer huren of bij bekende intrekken. Je hebt dan wel een contract nodig.
Een telefoonnummer regelen
Als je wilt werken in Nieuw-Zeeland is een telefoonnummer erg handig. Het aantal WiFi punten is vrij beperkt en met je eigen 4G-abbonnement je werkgever appen is een duur grapje. Gelukkig is het heel eenvoudig om een telefoonnummer aan te vragen.
Het makkelijkste is om een Nieuw-Zeelandse simkaart te regelen. Er zijn genoeg providers. De drie grootste zijn 2degrees, Vodafone en Spark. Welke je kiest is helemaal afhankelijk van je budget en voorkeuren. Kies voor een prepaid abonnement en geen langlopend contract.
Een bankrekening openen
Als je gaat werken in Nieuw-Zeeland krijg je – hopelijk – ook betaald. Het salaris van de werkgever moet op een Nieuw-Zeelandse bankrekening worden gestort. Daarnaast kost geld opnemen met je Nederlandse pinpas geld, dus een Nieuw-Zeelandse bankrekening is wel zo handig.
Ook dat is heel eenvoudig. De makkelijkste optie is de Kiwibank. Je kunt hier heel eenvoudig online een rekening openen. Als je dat eenmaal hebt gedaan moet je bij een filiaal om je te legitimeren. Daarnaast moet het visum en proof of address kunnen overhandigen. Je krijgt daarna direct je pinpas mee.
Maak direct geld over naar je nieuwe bankrekening. Zo hoef je je Nederlandse pas niet meer te gebruiken. De beste manier om dat te doen is via TransferWise.
Regel een belastingnummer (IDR)
Net als in Nederland zul je belasting moeten betalen als je wilt werken in Nieuw-Zeeland. Daarom heb je een belastingnummer nodig, ook wel een IDR. Om een IDR aan te vragen, heb je wel een bankrekeningnummer en een verblijfsadres nodig. Een IDR kun je online aanvragen.
Bij het aanvragen heb je je paspoort, Working Holiday Visa, bankrekeningnummer en Nederlandse belastingnummer nodig.
TIP ♥ – als je een bankrekening opent bij Kiwibank, helpen ze je direct met een IDR aanvagen.
Boek je eerste accommodatie
Om in Nieuw-Zeeland te komen, ben je zo’n 24 uur onderweg. Het is een vermoeiende reis dus boek voor de eerste paar nachten je accommodatie. Dat is niet alleen handig voor na zo’n lange vlucht. Het is ook makkelijk om een basis te hebben om de bovenstaande dingen te regelen.
Accommodatie kun je boeken via Booking.com of Hostelworld. Je komt waarschijnlijk aan in Auckland of Christchurch. Je vindt hier genoeg accommodaties. Haka Lodge Auckland is een van de beste hostels in Auckland. All Stars Inn on Bealey is een van de betere opties in Christchurch.
Wat voor werk is er
Werken en backpacken in Nieuw-Zeeland is een gouden combinatie, maar wat is het beste of leukste werk? Daarover valt natuurlijk te twisten, maar er zijn genoeg leuke baantjes te vinden in Nieuw-Zeeland.
Het gaat vaak om tijdelijke banen en dus is het veel seizoenswerk. Werk op kantoor is onder een Working Holiday Visa niet gebruikelijk. Dit zijn de beste baantjes.
Werken in de agrarische sector
Dat klinkt alsof je koeien moet melken, maar de agrarische sector is natuurlijk veel meer dan dat. Het is de sector waar veruit het meeste werk te vinden is. Je kunt bijvoorbeeld werken als fruit plukker tussen de kiwi’s, sinaasappelen of druiven.
Als je wat meer ervaring hebt is werken op een schapenboerderij erg leuk. Wist je dat Nieuw-Zeeland ruim 26 miljoen schapen heeft?!
Werken in de sportsector
Als je wat sportiever bent aangelegd kun je ook in de sportsector werken. In de winter kun je hier bijvoorbeeld ontzettend goed skiën. Ideaal als je in de winter wilt werken en in de zomer wilt reizen. Je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld surfinstructeur te worden of in een mountainbike park. Ook hier heb je eindeloos veel opties.
Werken in een hostel
Een van de leukste baantjes is werken in een hostel. Het is niet is niet de best betaalde baan in Nieuw-Zeeland, maar heeft wel twee grote voordelen. 1) je krijgt vaak gratis accommodatie en 2) je ontmoet veel andere reizigers. Werken in een hostel is ontzettend gezellig en ook nog eens te combineren met ander werk zodat je gratis accommodatie hebt én kun werken.
Werken in de horeca
Net als werken in een hostel, is werken in de horeca een perfecte job voor backpackers. Het is vooral populair in grote steden als Auckland, Christchurch, Wellington, Dunedin of Queenstown. Zeker Dunedin is een échte horeca stad.
Het verdient niet geweldig, maar is wel een goede plek om andere reizigers te leren kennen.
Werken in de bouw
In Nieuw-Zeeland wordt veel gebouwd. Daarnaast heeft het land vaak te kampen met aardbevingen. Daarom zijn helpende handen op bouwplaatsen hard nodig. Er is altijd werk in de bouw en zeker voor mensen met een Working Holiday Visa is het interessant omdat het tijdelijke banen zijn.
Werken in de toerismesector
Dit is misschien wel de beste sector om te werken. Je reist naar Nieuw-Zeeland om de geweldige activiteiten en het buitenleven te ervaren! Dat kun je combineren met werk door een baan te zoeken in het toerisme. Zeker in het hoogseizoen – van november tot en met februari – is er ontzettend veel werk.
Je kunt werken bij een touroperator, als instructeur of gids. Het verdient ook nog eens lekker!
Au pair
Werken als au pair, is een populaire baan voor backpackers die willen werken in Nieuw-Zeeland. Het is niet alleen leuk werk, het is ook een goede manier om meer mee te krijgen van het dagelijkse leven van de Kiwi’s. Daarnaast heb je vaak gratis huisvesting en eten. Voor dit werk is wel ervaring vereist.
Hoe vind je werk?
Als je wil werken en backpacken in Nieuw-Zeeland, moet je op zoek naar werk. Werk vinden is niet zo heel lastig. Je kunt van tevoren werk zoeken of als je in Nieuw-Zeeland bent. Werk zoeken doe je door:
- langs te gaan bij uitzendbureaus. Deze vind je vooral in de grotere steden. Je accommodatie kan je vaak helpen aan het adres;
- websites zoals TradeMe of BackpackerBoard waar je een handig overzicht vindt van alle banen;
- je interesse kenbaar maken in Facbookgroepen
- CV’s rondsturen of achter laten bij verschillende bedrijven
- rondvragen bij andere backpackers