Dataroaming in Nieuw-Zeeland ➜ Wat kost dat?

Dataroaming in Nieuw-Zeeland ➜ Wat kost dat?

Wie deze zomer in Europa blijft heeft geluk: we zijn binnen Europa niet langer afhankelijk van wifi-spots en databundels. De EU heeft de roamingkosten per 15 juni namelijk afgeschaft. Je kunt nu door heel Europa naar hartenlust internetten zonder extra kosten. Maar… we je zit niet voor niets op BackpackenInNieuwZeeland.nl. Voor Nieuw-Zeeland gelden de regels helaas (nog) niet. En internetten op je eigen bundel kan een duur grapje worden.

Nieuwe regels

Wanneer klanten gebruik maken van het netwerk van een andere provider, dan mochten de providers elkaar kosten voor in rekening brengen. Gelukkig mag dit sinds 15 juni niet meer en geldt je abonnement in heel de EU. Op papier geldt dit voor de EU, maar Noorwegen doet ook mee en Zwitserland heeft met sommige providers een afspraak gemaakt. Kijk daarom even goed naar de voorwaarden van je provider voor je de grens overgaat.

Dataroaming NZ

En Nieuw Zeeland dan?

In Nieuw-Zeeland is het niet zo’n feest. Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet ligt het een eindje buiten Europa en moet je dus gewoon betalen als je je je eigen bundel gebruikt. En dat is behoorlijk prijzig. Tenzij je bij Vodafone zit! Dan valt het onder de voordeellanden en heb je geluk, maar andere providers hebben geen afspraken gemaakt.

Gelukkig wordt je wel gewaarschuwd door je provider als het bedrag van € 60,50 nadert bij internetten. Maar let op: dat geldt niet voor bellen en sms’en.

Regeltjes, regeltjes en regeltjes

Hoe zitten die regels dan precies? Dat weten wij ook niet zo goed 🙂 Het maken van afspraken op internationaal niveau over roamingtarieven blijkt tot een lastige opgave te zijn. Ze zijn er in ieder geval al een tijdje mee bezig. Zo wil de Nederlandse overheid geen maximumtarief opleggen aan Nederlandse providers, omdat ze dan in een zwakkere positie belanden en niet kunnen concurreren met internationale providers.

De kosten van roaming in Nieuw Zeeland

De precieze kosten per MB voor dataroaming in Nieuw Zeeland zijn afhankelijk van de provider die je hebt. Maar het is duidelijk dat het niet goedkoop is. Zo betaal je met KPN €2,50 per MB, terwijl je met Tele2 €10 per MB betaald! Je zit goed als je bij Vodafone zit. Dan betaal je namelijk ‘slechts’ €0,24 per MB. Dat lijkt weinig maar een Youtube filmpje kost al snel 4MB per minuut. 

Om ervoor te zorgen dat de kosten binnen de perken blijven kun je het volgende doen:

♦ Schakel je apps op de achtergrond uit. Bij de nieuwste update van IOS toestellen worden apps op de achtergrond ververst. Zet dat maar gerust uit
♦ 
Zet pushmeldingen uit, want ook die vragen veel data.
♦ 
Download geen grote bestanden via je abonnement, maar doe dat pas als je verbinding hebt met Wifi. Het is sowieso slim om zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi of hotspots. Bij Mac Donalds, Starbucks en andere internationale ketens kun je veelvuldig gebruik maken van wifivoorzieningen.
♦ 
Koop een locale simkaart. Dat is zo geregeld. Let er wel op dat je een telefoon mee neemt die SIM-vrij is! De meeste verkopers kunnen je helpen met het instellen van je kaartje
♦ Zet het ‘automatisch updaten‘ uit! Dit kost namelijk veel data.

Ga jij binnenkort backpacken in Nieuw-Zeeland? Check dan even welke tarieven er gelden voor internetten in Nieuw-Zeeland. UnitedConsumers maakte een handig overzicht van de zeven grootste providers per MB: