Wie deze zomer in Europa blijft heeft geluk: we zijn binnen Europa niet langer afhankelijk van wifi-spots en databundels. De EU heeft de roamingkosten per 15 juni namelijk afgeschaft. Je kunt nu door heel Europa naar hartenlust internetten zonder extra kosten. Maar… we je zit niet voor niets op BackpackenInNieuwZeeland.nl. Voor Nieuw-Zeeland gelden de regels helaas (nog) niet. En internetten op je eigen bundel kan een duur grapje worden.

Nieuwe regels

Wanneer klanten gebruik maken van het netwerk van een andere provider, dan mochten de providers elkaar kosten voor in rekening brengen. Gelukkig mag dit sinds 15 juni niet meer en geldt je abonnement in heel de EU. Op papier geldt dit voor de EU, maar Noorwegen doet ook mee en Zwitserland heeft met sommige providers een afspraak gemaakt. Kijk daarom even goed naar de voorwaarden van je provider voor je de grens overgaat.

Dataroaming NZEn Nieuw Zeeland dan?

In Nieuw-Zeeland is het niet zo’n feest. Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet ligt het een eindje buiten Europa en moet je dus gewoon betalen als je je je eigen bundel gebruikt. En dat is behoorlijk prijzig. Tenzij je bij Vodafone zit! Dan valt het onder de voordeellanden en heb je geluk, maar andere providers hebben geen afspraken gemaakt.

Gelukkig wordt je wel gewaarschuwd door je provider als het bedrag van € 60,50 nadert bij internetten. Maar let op: dat geldt niet voor bellen en sms’en.

Regeltjes, regeltjes en regeltjes

Hoe zitten die regels dan precies? Dat weten wij ook niet zo goed 🙂 Het maken van afspraken op internationaal niveau over roamingtarieven blijkt tot een lastige opgave te zijn. Ze zijn er in ieder geval al een tijdje mee bezig. Zo wil de Nederlandse overheid geen maximumtarief opleggen aan Nederlandse providers, omdat ze dan in een zwakkere positie belanden en niet kunnen concurreren met internationale providers.

De kosten van roaming in Nieuw Zeeland

De precieze kosten per MB voor dataroaming in Nieuw Zeeland zijn afhankelijk van de provider die je hebt. Maar het is duidelijk dat het niet goedkoop is. Zo betaal je met KPN €2,50 per MB, terwijl je met Tele2 €10 per MB betaald! Je zit goed als je bij Vodafone zit. Dan betaal je namelijk ‘slechts’ €0,24 per MB. Dat lijkt weinig maar een Youtube filmpje kost al snel 4MB per minuut. 

Om ervoor te zorgen dat de kosten binnen de perken blijven kun je het volgende doen:

♦ Schakel je apps op de achtergrond uit. Bij de nieuwste update van IOS toestellen worden apps op de achtergrond ververst. Zet dat maar gerust uit
♦ 
Zet pushmeldingen uit, want ook die vragen veel data.
♦ 
Download geen grote bestanden via je abonnement, maar doe dat pas als je verbinding hebt met Wifi. Het is sowieso slim om zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi of hotspots. Bij Mac Donalds, Starbucks en andere internationale ketens kun je veelvuldig gebruik maken van wifivoorzieningen.
♦ 
Koop een locale simkaart. Dat is zo geregeld. Let er wel op dat je een telefoon mee neemt die SIM-vrij is! De meeste verkopers kunnen je helpen met het instellen van je kaartje
♦ Zet het ‘automatisch updaten‘ uit! Dit kost namelijk veel data.

Ga jij binnenkort backpacken in Nieuw-Zeeland? Check dan even welke tarieven er gelden voor internetten in Nieuw-Zeeland. Check dan UnitedConsumers.

2 Comments

 • Vera schreef:

  Hoi,

  Ik vertrek in september voor 3 maanden naar Nieuw-Zeeland.
  Heb op het moment een Nederlandse prepaid simkaart van Vodafone.
  Mijn idee was om mijn Iphone mee te nemen met Nederlandse simkaart, zodat ik met deze op de wifi kan.
  Daarnaast wilde ik een oude telefoon meenemen, puur voor bellen en smsen, met een simkaart van daar.
  Is dit een goed idee? Zo ja, welke Nieuw-Zeelandse aanbieder kun je mij aanraden?
  Zo nee, wat zou volgens jou een beter plan zijn? (bijvoorbeeld juist Iphone gebruiken met NZ simkaart..)

  Groetjes,
  Vera

  • Backpacken in Nieuw Zeeland schreef:

   Hoi Vera,

   op zich kan het plan wat je hebt prima. Het enige nadeel er van is dat je met twee telefoons rond loopt en dus ook dubbel moet opladen. Zelf heb ik 2 maanden een Nieuw Zeelandse SIM in mijn telefoon gedaan. Het nadeel daar van is weer dat als je mensen je Nederlandse nummer bellen of sms’en je niks door hebt. Het heeft dus beide zijn voor en nadelen.

   Zelf zat ik bij vodafone. Dat beviel wel goed omdat je bij/voor hun winkels gebruik kunt maken van de WIFI en zij de meeste GB’s boden voor het minste geld (internet is duur in NZ). Zie https://www.vodafone.co.nz/prepay/myflex/ voor meer info.

   Je kan ook voor Spark gaan. Zij hebben door heel het land oude telefooncellen omgebouwd tot WIFI stations. Je kunt dan dus in nagenoeg iedere stad/dorp met zo’n telefooncel gratis (tot 1GB) op hun WIFI. Zie http://www.spark.co.nz/discover/freewifi/ voor meer info daar over.

   Als je verwacht dat je veel gebeld wordt en/of gesmst vanuit Nederland zou ik een tweede telefoon meenemen voor de NZ sim. Verwacht je geen of geen spannende belletjes dan zou ik je eigen iPhone gebruiken met een Nieuw Zeelands nummer. What’s app is daarin super makkelijk. Je kan zelfs kiezen om je oude nummer gewoon te blijven gebruiken in what’s app. Daar veranderd dus niks.
   Alleen werkte Facetime niet meer, dat was wel eens onhandig! Gelukkig kan je beeldbellen met what’s app.

   Alvast heel veel reisplezier in Nieuw Zeeland en laat even weten wat het geworden is en eventueel welk plan. Kan altijd weer handig zijn voor mensen die ook met deze vraag zitten 😛

   Reisgroet,
   Sjoerd

Leave a Reply

2 × drie =