Kamperen is één van de leukste en mooiste manieren om te overnachten in Nieuw Zeeland. En kamperen hoeft niet per se op een camping. In Nieuw Zeeland mag je namelijk in veel gebieden vrij kamperen, of wild kamperen. Hoe wild je het maakt is natuurlijk afhankelijk per persoon 😉

Wild kamperen Nieuw Zeeland

Wild kamperen Nieuw Zeeland houdt in dat je kampeert waar officieel geen camping is. Je kampeert dan ergens in de natuur of soms zelfs op het strand. Het zijn vaak de mooiste plekjes waar je je tent, auto of camper neer kan zetten. Er zijn in Nieuw Zeeland diverse plekken waar je gratis kunt kamperen. Soms sta je ergens in het bos bij een meer en waan je jezelf helemaal alleen op de wereld. Hou er wel rekening mee dat het ECHT back to basic is. Er zijn geen faciliteiten zoals een WC of douche aanwezig. Dit maakt het juist zo leuk voor een aantal dagen.

Je kan in Nieuw Zeeland NIET overal wild kamperen

Elke regio heeft verschillende regels over waar je precies wel of niet mag kamperen. Informeer daarom als je ergens aankomt even bij het Visitor Center voor dat je ergens gaat kamperen. Over het algemeen doen de Kiwi’s niet zo heel moeilijk zo lang je het maar netjes houdt en geen overlast veroorzaakt. Helaas gebeurt het tegenwoordig steeds vaker dat backpackers en freedomcampers er een zooitje van maken. Ruim daarom je rotzooi ALTIJD op. Dit lijkt misschien logisch maar helaas is dat niet meer zo. Omdat steeds meer mensen er een zooitje van hebben gemaakt controleren ze steeds strenger of je wel echt self contained bent en of je geen rotzooi maakt.

LET OP! Per 1 januari 2018 gaan de regels voor freedom camping en self contained campers veranderen.

  • Er moet een vorraad vers water, 4 liter per persoon per dag aanwezig zijn
  • Er moet een gootsteen aanwezig zijn
  • Het toilet dat 1 liter per persoon kan opslaan, met een minimumcapaciteit van 3 liter per persoon moet ten ALLE tijden te gebruiken zijn
  • Er moet een opslagtank voor afvalwater voor 4 liter per persoon per dag
  • Er zou een afsluitbare afvalbak aanwezig moeten zijn

*let op. Vanaf januari 2018 is het verplicht dat je het toilet van de camper ten alle tijden kunt gebruiken. Dus ook wanneer het bed uitgeklapt is voor de nacht. Een porta potty kan dus wel maar let op dat deze ook ’s nachts te gebruiken moet zijn IN de camper. Je zou kunnen denken aan de voorstoel (waar je wel lenig voor moet zijn 😉 ) Lees hier meer.

Je mag op sommige plekken wildkamperen

Nadelen wild kamperen Nieuw Zeeland

Hoe gaaf het wild kamperen ook klinkt, het heeft ook een groot nadeel. Je bent vaak afgesloten van de buitenwereld en dus ook van sociale controle. In 2006 werd een Nederlands stel dat aan het wildkamperen was in Nieuw Zeeland op gruwelijke wijze overvallen. Ondanks dat de lokale autoriteiten dit een zeer ongewone gebeurtenis noemde is het wel iets om rekening mee te houden. Je hebt ook geen stroom en soms ook geen telefoon ontvangst. Dit stroom “probleem” kun je wel eenvoudig oplossen door een USB lader voor je auto te kopen. Op die manier kun je onderweg veel opladen.