Omdat Nieuw Zeelanders zelf ook graag kamperen is de kwaliteit van de gemiddelde camping Nieuw Zeeland goed. Ben je een echte natuurliefhebber? Dan is overnachten op een camping aan te raden. Campings vind je door het hele land en vaak op de mooiste locaties. Ze zijn vaak voorzien van een grote keuken met magnetron, afwasbakken en tafels om aan te eten. Dat je ook in de keuken kan eten zorgt vaak voor gezellige gesprekken met mede kampeerders.

Camping Nieuw Zeeland

Naast de keuken hebben de campings ook de standaard voorzieningen zoals douche’s en toiletten. Een beetje camping is tegenwoordig ook voorzien van WiFi of een computerruimte waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. De campings zijn goed uitgerust voor tenten, campers of caravans. Daarnaast zijn er vaak ook cabins te huur. Dit zijn kleine eenvoudige huisjes met basic interieur. Prima alternatief dus voor een hostel! Prijzen voor een campingplaats zijn ongeveer;

  • Camping – tent: NZ$ 10 – 20 p.p.
  • Camping – camper: NZ$ 10- 30 p.p.
  • Cabin: NZ$ 30 p.p.
Wakker worden in Ohope Beach

Ohope Beach

Naast de ‘normale campings’ heb je in Nieuw Zeeland nog twee soorten campings. Eigenlijk vallen ze allebei onder het wildkamperen. Je hebt namelijk DOC Caming Grounds. Deze camping grounds bevinden zich vaak midden in de natuur of in een natuurpark. Voorzieningen zijn minimaal maar de omgeving is vaak prachtig. Vaak staan er hokjes waar je een bijdrage in een bak of envelop kan doen. Dit is niet altijd verplicht. Als er al douches zijn dan zijn ze voorzien van koud water en de toiletten zijn “long drops”. Dit zijn toiletten waar een gat onder gegraven is waar alles in valt. Niet erg hygiënisch dus.

Ontbijten in de natuur

Freedom Camping Nieuw Zeeland

Als je met een self contained camper door Nieuw Zeeland reist is er ook nog een derde optie. Je mag namelijk in Nieuw Zeeland gratis kamperen in de natuur, mits je camper self contained is. Dit noemt men in Nieuw Zeeland Freedom camping. Het komt er op neer dat je mag kamperen in de natuur tenzij anders aangegeven. In de praktijk is het vaak zo dat er bij stukken natuur gebied en parkeerplaatsen borden staan met het no camping teken. Hou dus goed in de gaten of je wel mag kamperen in een bepaald natuur gebied.

Helaas zijn de regels omtrent freedom camping aan het veranderen. Dit is mede te danken aan de vele backpackers die in het verleden het freedrom camping hebben misbruikt en de natuur zwaar vervuild achter lieten. Hier door is de regering van Nieuw Zeeland genoodzaakt strenger op te treden tegen mensen die kamperen in de natuur ZONDER self contained certificaat. Boetes kunnen behoorlijk hoog oplopen dus raden wij aan om gebruik te maken van campings als je geen self contained certificaat hebt.

Je mag op sommige plekken wildkamperen

Camping Nieuw Zeeland reserveren?

Moet je een camping in Nieuw Zeeland van te voren reserveren? Niet altijd. Zeker in het laagseizoen is dit niet nodig. Naar mate het meer zomers wordt en dus het hoogseizoen aanbreekt (begin december tot eind januari) kan het verstandig zijn om van te voren even een belletje te geven. Over het algemeen vind je altijd wel een plek.