Het Westland National Park is vooral thuisbasis van de Franz Josef en Fox gletsjers. Samen met Mount Cook, Fiordland en Aspiring National Park, is het onderdeel van de Southwest New Zealand (Te Wahipounamu) UNESCO World Heritage Area.

Westland National Park

Het Westland National Park is een indrukwekkend park met een uniek landschap. Je hebt hoge bergen, reusachtige gletsjers, lagunes, meren en regenwoud. Aan de westkust van Nieuw Zeeland valt extreem veel regen (maximaal 7 meter per jaar). Hierdoor ontstaat er een bijzonder landschap in het Westland National Park. De bekendste bezienswaardigheden in het park zijn de Franz Josef en Fox gletsjers en Lake Matheson, ook wel Mirror Lake genoemd.

Franz Jozef Glacer

Gletsjers

Franz Josef en Fox zijn de bekendste gletsjers maar in totaal liggen hier zo’n 60 gletsjers. De twee bekendste gletsjers bereikte tijdens de laatste ijstijd (15.000 tot 20.000 jaar geleden) de zee. In de daaropvolgende dooi zijn ze mogelijk terug ‘gekropen’, verder dan hun huidige positie. Maar tijdens een mini-ijstijd in de 14e eeuw en rond 1750 zijn ze naar de huidige positie afgezakt en nog steeds zichbaar.

Nergens ter wereld vind je gletsjers zo dicht bij de oceaan. Dat komt vooral door de vele neerslag aan de westkust van het land. Hierdoor valt er relatief veel sneeuw in de gletjsers. De gletsjers zijn meer dan 20 meter diep. Klimaatverandering zorgen echter voor een afnamen van de gletsjers in de afgelopen jaren, waardoor de mogelijkheden voor het bekijken van deze gletsjers steeds minder wordt. Beide glacier zijn afgebakend om te voorkomen dat er ijsrotsen op mensen vallen. Check bij de DOC en de lokale bevolking voor de meest recente informatie over de beste uitzichtpunten. 

Franz Josef Glacier

Frans Josef

De Franz Josef gletsjer is de mooiste en bekendste gletsjer in het Westland National Park. Uiteraard kan je hier verschillende wandelingen maken die je langs een bijzonder landscha met bergen, grotten, bossen en gletsjers brengt. De gletsjer dankt zijn naam aan een Oostenrijkse ontdekker die de gletsjer in 1865 ontdekte. Hij vernoemde de gletsjer naar de Oostenrijkse keizer. Als je niet wil lopen kan je ook met een helicopter een gletsjervlucht maken waarbij je ook nog even land op de gletsjer.

Franz Josef Glacier

Fox Glacier

Fox Glacer is wat minder bekend maar daarom niet minder mooi. Ook hier kan je wandelingen maken van een dag tot een paar dagen. Je hebt in de buurt ook het bekendste meer van Nieuw Zeeland; Lake Matheson. Dit meer wordt ook wel Mirror Lake genoemd. Dat komt doordat de omgeving schitterend reflecteerd in het stille water. Op een heldere dag kan je zelfs Mount Cook zien liggen.

Matheson

Westland National Park bezoeken

Tussen de beide gletsjers zie je vaak veel toeristen heen en weer reizen. Franz en Fox liggen ook op slechts 23 kilomter van elkaar. Van november tot maart lopen de bezoekersaantallen behoorlijk op in beide steden, dus overweeg een bezoek in de maanden oktober en april.

Locatie Westland National Park