Mount Cook, of Aoraki, National Park is samen met Fiordland, Aspiring en Westland National Park, onderdeel van de Southwest New Zealand (Te Wahipounamu) UNESCO World Heritage Area. Het is een indrukwekkend park met Nieuw Zeelands hoogste berg, Mount Cook.

Mount Cook National Park

De eyecather van dit nationale park is Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Mount Cook is 3.754 meter hoog en wordt steeds vaker aangeduid met de Maori naam; Aoraki. Dit betekent “cloud piercer”.

Mount Cook National

Naast Mount Cook zijn er nog 19 bergen die boven de 3.000 meter uit komen. In totaal zijn er 23 bergen die boven de 3.000 meter uitkomen in Nieuw Zeeland. De meeste liggen dus in Mount Cook National Park. Het park wordt omringd door de Zuidelijke Alpen en de Two Thumb, Liebig en Ben Ohau Range. Meer dan een derde van het park heeft een deken van eeuwige sneeuw en gletsjerijs. Dit maakt het tot een van de bekendste en meest bezochte parken van het land.

Hoog, hoger, hoogst

Met 3.754 meter is Mount Cook de hoogste berg maar andere grote pieken zijn Sefton (3.151m), Tasman (3.497m), Silberhorn (3.303m), Malte Brun (3.198m), La Perouse (3.078m), Hicks (3.216m), De la Beche, Douglas en de Minarets. Veel van deze toppen kunnen beklommen worden van Many Westland National Park. Je hebt hutten aan beide kanten van de kloof waar klimmers kunnen uitrusten.

Mount Cook National

Het National Park is er vooral om te wandelen/klimmen. De enige bewoning van het park is Mount Cook Village op 760 meter hoogte en omringd door bergen. Eigenlijk wordt alles geregeld vanuit het Hermitage Hotel (een van de bekendste hotels van het land) of het Mount Cook National Park Visitor Centre.

Wandelroutes

Nieuw Zeeland staat bekend om de vele wandelroutes. Ook in Mount Cook National Park kan je verschillende routes bewandelen. Houd er wel rekening mee dat het stevige wandelingen zijn en dat een jas, ook in de zomer, geen kwaad kan. Informatie over de wandelroutes en het weer (erg belangrijk!) kan je krijgen bij het Mount Cook National Park Visitor Centre.

Mount Cook

Je wandeltocht begint meestal bij het indrukwekkende Hermitage Hotel. Overnachten is hier alleen weggelegd voor reizigers met een flink budget. Mocht je budget het toelaten dan is een overnachten hier zeker de moeite waard.

Er zijn verschillende wandelroutes variërend van een half uur tot vier uur. De langste track is de Hooker Valley Walk van vier uur. Meer informatie hierover vind je hier.

Locatie Mount Cook National Park