Kaikoura is een rustige stadje aan de oostkust van het Zuidereiland. Kaikoura ligt niet alleen aan de kust maar ook voor de, met sneeuw bedekte, Seaward Kaikoura Range waardoor de stad een bijzonder fotogenieke ligging heeft.

Kaikoura

Kaikoura staat vooral bekend vanwege het spotten van wilde dieren. Zo vind je hier walvissen, dolfijnen, zeehonden  pinguïns, stormvogels en verschillende soorten albatrossen. De reden dat hier zo veel zeedieren zitten komt door de vele voedingsstoffen in de zee. Daarnaast is de zee hier behoorlijk diep. De Kaikoura Canyon ligt een kilometer onder water. Als je met dolfijnen wil zwemmen of walvissen wil spotten is dit the place to be! Deze wilde dieren spotten kan vanaf een boot maar ook vanaf de kust, en zelfs vanuit de lucht.

Kaikoura

De stad zelf is niet zo groot, als je het al een stad kunt noemen. Er wonen hier nog geen 4.000 mensen. Sinds het spotten van wilde dieren ontdekt is leven steeds meer locals van het toerisme maar oorspronkelijk is het een vissersdorp. Pas in de jaren 80 werden hier de eerste tours georganiseerd en kon men walvissen, dolfijnen en orka’s spotten.

Kreeft

De stad dankt zijn naam aan een Maori ontdekkingsreiziger. Deze ontdekkingsreiziger stopte in de omgeving van Kaikoura om kreeft te eten en dat beviel hem zo goed dat hij de plek kai (eten) koura (rivierkreeft) noemde. Volgens de legede is de schitterende kustlijn te danken aan een jonge Maori-god, Marokura. Hij kreeg de taak om de regio zo mooi mogelijk af te werken. Iets wat hem goed is gelukt.

Kaikoura

Bij Kaikoura ligt ook het kleinere schiereiland Haumuri Bluff. Tussen Haumuri Bluff en Kaikoura zelf  ligt een diepe kloof wat warm en koud water mixt. De god Tuterakiwhanoa was zo onder de indruk van het werk van Marokura dat hij Kaikour een geschenk vond (koha). Bij de Maori gemeenschap staat de stad dan ook wel bekend als Te Koha O Marokura (Het Geschnk van Marokura).

Omgeving

Hoewel het spotten van wilde dieren hier de belangrijkste activiteit is kan het zeker geen kwaad om de omgeving te verkennen. De stad ligt namelijk tegen de voet van de Seaward Kaikoura Range gebergte aan. Daarnaast zijn de wegen langs de kust spectaculair om over te rijden. 

Locatie Kaikoura