Het Whanganui National Park wordt gevoed door de bekende Whanganui rivier. Deze smaragdgroene rivier kronkelt door haast onbewoonde park. Deze rivier is meteen de grootste attractie van het park. De Whanganui rivier is zelfs de langste bevaarbare rivier in Nieuw Zeeland.

Whanganui National Park

Op de rivier kan je van alles doen zoals kanoën, kajakken of in een jetboat de omgeving verkennen. Als je over de rivier cruist kom je langs schitterend groene bossen met hier en daar overblijfselen van oude en verdwenen nederzettingen.

Langs de river loopt tevens een (onverharde) weg van Whanganui naar Pipriki waar je je ogen uitkijkt. Dit is een snellere manier om het park te ontdekken maar minder indrukwekkend dan de via de rivier zelf! Het Whanganui National Park, wat op Noordereiland ligt, bevat één van de grootste stukken overgebleven laagland van het land. Door erosie vind je in het park die uitgeholde kloven, steile kliffen en indrukwekkende watervallen.

Whanganui

Whanganui kanoen of kajakken

De beste manier om het Whanganui National Park te ontdekken is met een meerdaagse kano- of kajaktocht die je in de wildernis van het park brengt en waar je overnacht bij zogeheten ‘riverside’ campings. De Whanganui rivier is 290 kilometer lang dus je kan makkelijk een aantal dagen vertoeven in het park. De Whanganui Journey brengt je zo’n 145 kilometer diep het park in!

De trip duurt 5 dagen en brengt je van Taumarunui naar Pipiriki. Het is ook te doen voor minder ervaren kajakkers of kanoërs. Je bent 5 dagen lang in de natuur omdat er bijna geen mensen wonen in het park. Het enige wat je ziet is bossen, valleien, vulkaantoppen en watervallen. Om een een trip te boeken ka je het beste naar Taumarunui, Ohinepane en Whakahoro reizen. Stadjes die allemaal aan de rivier liggen. Het is een unieke ervaring!

Je kan er ook voor om zelf een kano te huren en zonder tour of gids te gaan. Hier voor heb je wel enige ervaring nodig.

Bereikbaarheid

Whanganui National Park is te bereiken via Highway 4 en de stadjes Pipiriki en Taumarunui. De Whanganui Journey loopt ook tussen deze twee plaatsen.

Locatie Whanganui National Park