Zelfs mensen die niet van enge, donkere grotten houden zouden de Waitomo Caves moeten bezoeken. Deze grotten zijn namelijk niet zomaar grotten. De Waitomo Caves zijn zogenaamde glowworm caves en zijn alles behalve donker en eng. De kalkstenen grotten en groen oplichtende beestjes hier zijn één van de belangrijkste attracties van op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

Waitomo Caves

De naam Waitomo is eigenlijk opgesplitst in twee delen. ‘Wai’ betekend water en ‘Tomo’ betekend gat of schacht. Verspreid over in de omgeving liggen verschillende van deze ‘watergrotten‘ waarvan een groot deel nog niet ontdekt is. In de grotten liggen rivieren en de grotten worden natuurlijk verlicht door oplichtende beestjes. Het is alsof je in een sprookjeswereld begeeft of onder een spectaculaire sterrenhemel. Een rondleiding door één van de grotten is voor veel mensen een hoogtepunt van hun reis door Nieuw-Zeeland. De drie belangrijkste grotten; de Glowworm Cave, Ruakuri en Aranui betoveren mensen al meer dan 100 jaar.

Met een bootje vaar je door de belangrijkste grotten en vergaap je jezelf aan allerlei stalactieten en stalagmieten die prachtig verlicht worden. Eigenlijk zijn woorden overbodig en zouden de plaatjes van de grotten hieronder meer dan genoeg reden moeten zijn om Waitomo Caves te bezoeken.

Waitomo Cave

Geschienis Waitomo

De Waitomo Caves, en met name de Glowworm Cave, zijn bezienswaardigheden van wereldformaat maar het stadje zelf heeft nog geen 50 inwoners. Vroeger kwamen hier bijna geen mensen. Het was de local Tane Tinorau die de ondergrondse gangen in 1887 voorstelde aan de passerende Engelse onderzoeker Fred Mace. Samen verkende ze de grotten verder op een zelf gemaakt vlot met kaarsen als enige licht. Na een paar jaar nam de ondernemende Tane toeristen mee als om de spectaculaire wereld onder de grond te laten zien. Het duurde tot 1906 tot de regering het overnam en pas in 1989 kwamen de grotten weer in handen van de rechtmatige Maori eigenaren die tevens een percentage kregen van alle opbrengsten gedurende de jaren.

Voor de sportievelingen 

De ‘nomale’ manier om de grotten te bezichtigen is met een boot. Maar Nieuw-Zeeland zou Nieuw-Zeeland niet zijn als ze hier niet een sportievere manier op hebben bedacht. Je kan namelijk ook raftend door de grotten. Als dat niet je ding is kan je ook in een luchtband door de grotten drijven en de ‘sterrenhemel’ boven je bewonderen. Dit kan in de Ruakuri Cave. Het is wat anders dan in een bootje zitten en rondgevaren worden. Je komt door pikdonkere gebieden, vaart door smalle gangetje langs watervallen en de échte sportievelingen kunnen zichzelf door mini gaten proppen.

Als je nog neit genoeg actie hebt gehad kan je ook nog abseilen en klimmen in de Lost World Cave. Wees niet bang dat je ervaring nodig hebt. De Kiwi’s zijn professioneel en begeleiden je door het hele proces heen. De Waitomo Caves op een sportieve manier ontdekken is een absolute aanrader!

How te get there

De Waitomo Caves liggen op het Noordereiland op zo’n 2,5 uur rijden van Auckland. Als je van Rotorua komt is het zo’n 2 uur rijden. Hou er rekening mee dat het onder de grond behoorlijk fris kan zijn. Neem dus warme kleding mee!

Locatie Waitomo Caves