Waitangi is nauw verbonden met Paihia. Het zijn beide steden die vlak bij de schitterende Bay of Islands liggen. Waitangi is geen grote stad maar wel bekend in heel Nieuw Zeeland door de Treaty of Waitangi die hier getekend is.

Treaty of Waitangi

De stad ligt op een landtong en wordt door een burg verbonden met Paihia (zie foto). Het is de belangrijkste historische plaats in Nieuw Zeeland. Op 6 februari 1840 ondertekende de eerste 43 Maori leiders, na veel overleg, het Verdrag van Waitangi (Treaty of Waitangi) met de Britten.

Waitangi

Nieuw Zeelanders zien en begrijpen het belang van dit verdrag. Onder toeristen heerste er echter nogal wat verwarring omdat de Treaty of Waitangi uiteindelijk voor heel veel ophef heeft gezorgd in Nieuw Zeeland. De Britten beloofde dingen die ze niet na kwamen en pikte land in van de Maori’s wat niet afgesproken was. Het leidde tot oorlogen en protestbewegingen. Daar zie je echter weinig van.

Waitangi Boot BST

Het Treaty House werd gebouwd in 1832 als huis voor de Brit James Busby. Het wordt nu gebruikt als een gedenkteken en museum inclusief een een kopie van het verdrag. Aan de overkant van het grasveld, werd de prachtig gedetailleerde Whare Runanga (ontmoeting huis) gebouwd in 1940 voltooid om de honderdste verjaardag van het verdrag te vieren. De fijne details vertegenwoordigen de grote Maori-stammen. In de buurt van de baai ligt nog de 35 meter lange Waka Taua, een oorlogskano (zie bovenstaande foto). Ook deze is gebouwd voor het eeuwfeest.

Locatie Waitangi