Te Urewera National Park is het grootste Nationale Park op het Noordereiland en tevens één van de mooiste. Het 2.120 m2 kilometer grote park wordt gesierd door ongerepte bossen die omringd worden door rivieren en meren.

Te Urewera National Park

Wat meteen opvalt is dat de bossen in Te Urewera National Park werkelijk overal rijken. Zelfs tot in de hoogste bergen in het park, iets wat niet veel voorkomt in hoger gelegen gebieden. Door het hele park loopt maar één weg en de beste, leukste en meest uitdagende manier om het park te verkennen is dan ook te voet. Zeker de bekende Lake Waikaremoana Track rondom Lake Waikaremoana (ook wel ‘Zee van kabbelende Water’) is de moeite waard! Lake Waikaremoana is de parel van het park. Het diepe, helder blauwe water hier is ideaal voor vissen en zwemmen.

Te Urewera National Park

The burnt penis

De naam Te Urewera is misschien nog wel het meest opvallende aan het park. Vrij vertaald betekend Te Urewera namelijk ‘The Burnt Penis’. Hoewel de naam wat raar is behoort dit park wel tot de top attracties in Nieuw-Zeeland. Dit nationale park is nog grotendeels ongerept en zo groot dat de kans op het ontmoeten van andere toeristen vrij klein is.

Children of the Mist

Veel inwoners wonen er niet in het Te Urewera National Park. De inwoners die er wonen zijn het Tuhoe volk, ook wel ‘Children of the Mist’ genoemd. Het Tuhoe volk heeft nooit het Treaty of Waitangi ondertekend. Samen met Rewi Maniapoto vochten ze tegen ze bezetting. Uiteindelijk moesten ook het Tuhoe volk zich gewonnen geven en daarmee viel de laatste Maori nederzetting. Het Te Urewera National Park is dus een belangrijke plek voor de Maori’s.

Te Urewera National Park

De Tuhoe’s zijn en blijven trots op hun identiteit en tradities. Zo’n 40% van de Tuhoe’s spreken nog de oorspronkelijke Te Rao taal.

To do

Wandelen in Te Urewera National Park is de belangrijkste activiteit. Je hebt hier voor honderden kilometer aan wandelpaden liggen en je kan kiezen voor een wandeling van een paar uur tot aan een paar dagen. Het is een absolute aanrader want onderweg kom je lang spectaculaire watervallen, bossen en look-outs.

Hoe kom je er

Er loopt maar één weg door het park (de SH38). Het park is met het openbaar vervoer ook nauwelijks te bereiken. In het park zal je het lopend moeten doen of met een 4WD.

Te Urewera National Park

Locatie Te Urewera National Park