Het Tongariro National Park is één van de mooiste parken in heel Nieuw-Zeeland. Het park behoort tot de top bezienswaardigheden van het land en dat is onder andere te danken aan de diversiteit wat betreft natuur in het park. De grootste trekpleisters van het park zijn de, actieve, vulkanen Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro. De vulkanische activiteit zorgt de bijzondere natuur met steppe’s, bossen en bergen maar ook voor natuurlijke warmwaterbronnen, kokende modderpoelen en kraters. Het is een park met spectaculaire uitzichten! Fans van The Lord of The Rings moeten het park herkennen want Mt. Ngauruhoe fungeerde als Mt Doom in de film.
Tongariro National Park
Tongariro National Park was het eerste national park van Nieuw-Zeeland, opgericht in 1887. Het was, Horonuku, opperhoofd van de Ngati Tuwharetoa-stam, die de grond schonk aan de Nieuw-Zeelandse regering omdat hij vond dat iedereen van het park moest kunnen genieten. Hij doneerde het met de nadrukkelijke wens dat het park intact werd gehouden. Zo gezegd zo gedaan en het Tongariro National Park werd daarmee het eerste National Park van Nieuw-Zeeland en het vierde nationale park ter wereld.
Het park en de natuur is zo bijzonder dat men in 1990 besloot het park toe te voegen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat is mede te danken aan de langzame ontwikkelingen in het park. Het duurde tot 1909, toen er een spoorlijn werd aangelegd, dat er meer mensen naar het park kwamen. In de jaren ’50 en ’60 werden er verharde wegen aangelegd en werd het Tongariro National Park steeds populairder. Dat is ook niet vreemd gezien de schoonheid van het park. Zo hebe je de bizar groene Emerald Lakes en in het noorden de Ketetahi Hot Springs waar je kan genieten van natuurlijke bronnen.
De vulkanen in Tongariro National Park
Het park staat bekend om de vulkanen in dit gebied. De bekendste zijn Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro. Deze vulkanen zijn duizenden jaren oud en hebben het schitterende landschap in het Tongariro National Park gevormd. Toch zijn deze vulkanen niet zo oud (in vergelijking met andere vulkanen op de aarde). Ruapehu en Tongariro zijn minder dan 300.000 jaar oud. Ze danken hun vorm aan erupties en de laatste ijstijd.
Mount Ruapehu
Mt Ruapehu, is 2.797 meter hoog en daarmee de hoogste berg op net Noordereiland. Het is tevens één van ’s wereld meest actieve vulkanen. De langste uitbarsting van de Ruapehu dateert uit 1945 en duurde bijna een jaar! De vulkaan spuwde lava over Crater Lake and zorge voor aswolken tot aan Wellington. De naam Ruapehu betekend ook niet voor niet ‘Put van Geluid‘. Ruapehu is ook het decor van één van de ergste natuurrampen in Nieuw-Zeeland. In 1953 barste de vulkaan. Hierdoor gleed er een grote hoeveelheid lava naar beneden dat alles onderweg sloopte waaronder een spoorburg. Een paar minuten later stortte een overvolle trein in de rivier en daarmee kwamen 151 mensen om het leven.
Nog steeds borrelen verschillende vulkanen in het park. De laatste grote uitbarsting was in 2012 toen Mt Tongariro barste waardoor de bekende Alpine Crossing track negen maanden moest sluiten.
Mount Ngauruhoe
Mt Ngauruhoe is 2.287 meter hoog en de jongste vulkaan van de drie. Het is wel de bekendste vulkaan aangezien het fungeerde als Mount Doom in Lord of the Rings. Tot 1975 barste Mt. Ngauruhoe elke negen jaar. In tegenstelling tot de andere vulkaan heeft Ngauruhoe maar één opening met perfect symmetrische hellingen.
To-do in Tongario
De bekendste tocht in het park is de Alpine Crossing en het Northern Circuit maar er zijn genoeg trekkings die je kan lopen. Je kan kiezen uit korte wandeltochtjes tot fanatieke dagwandelingen in de Whakapapa Valley en de Tama Lakes tracks. De échte wandelaars kunnen ook nog de Round the Mountain Track lopen. Een 71 kilometer lange tocht die zo’n vier tot zes dagen duurt.
Vandaag de dag is Tongariro National Park één van de bekendste bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland met meer dan 200.000 bezoekers per jaar. Veel van die bezoekers komen niet alleen voor de vulkanen en de bijzondere natuur maar ook om te skiën. Het park is namelijk het enige gebied ten noorden van Wellington waar je mag skiën. Het zijn echter niet alleen de wintersporters. In de zomer komen er namelijk nog meer mensen die de bergen op en af wandelen. Het kan daarom best druk zijn in het park, zeker op de populaire dag-wandelroutes.
How to get there?
Tongariro is redelijk makkelijk te bereiken. Er gaan verschillende bussen, met name vanuit Taupo. De meeste wegen gaan naar Whakapapa Village via de SH48 snelweg. Vanuit Taupo is het zo’n 1,5 uur rijden. Vanuit Auckland zo’n 4 uur.
Locatie Tongariro National Park