Rotorua, de thuisbasis van spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen! Het is één van de meest thermische gebieden in Nieuw-Zeeland. en tevens één van de mooiste gebieden! Voor de Maori, wat toch zo’n 35% van de bevolking is, is Rotorua een heilige plek. Rotorua wordt ook wel ‘Sulphur City’ genoemd en bij aankomst valt de doordringende zwavelgeur meteen op. Het is één van de bekendste steden op het Noordereiland met bijna drie miljoen bezoekers per jaar.

Rotorua

Rotorua staat vooral, en gelukkig, bekend om de spectaculaire natuur rondom de stad. De stad iets boven het midden van het Noordereiland, op zo’n 60 kilometer ten zuiden van Tauranga, en 105 kilometer ten zuidoosten van Hamilton en met 55.000 inwoners is het nauwelijks een stad te noemen. Rotorua staat vooral bekend om de geisers en de kenmerkende zwavellucht maar biedt eigenlijk veel meer. Dat blijkt wel uit het feit dat Rotorua verschillende keren is bekroond is met de ‘New Zealand’s Most Beautiful City Award‘. Zo kan je niet alleen de bekende geisers of warmtebronnen verkennen maar ook erg goed mountainbiken (Rotorua behoort zelfs tot de beste spots ter wereld om te mountainbiken) en wandelen.

Rotorua

Ondanks de vrij sterke (en stinkende) geur van rotte eieren is Rotorua een bekende plek in Nieuw Zeeland. De geur stopt mensen zeker niet van komen. Steker nog; mensen komen naar Rotorua om een beetje op te frissen. De vulkanische activiteiten hier zorgen namelijk voor warmwaterbronnen, modderpoelen en andere natuurlijke ‘ontspanning’ bronnen. Het schijnt dat deze bronnen een geneeskrachtige werking hebben waardoor veel mensen op de stad af komen. Het kan daarom, zeker in het hoogseizoen, behoorlijk druk zijn. Laat dit je echter niet afschrikken want ondanks de drukte is Rotorua nog steeds één van de populairste steden met de mooiste omgeving in Nieuw-Zeeland.

Bezienswaardigheden Rotorua

De grootste bezienswaardigheden in Rotorua zijn uiteraard de warmtebronnen maar de stad, en omgeving, bieden nog veel meer. Zo kan je hier goed mountainbiken, wandelen en raften. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rotorua.

Warmwaterbronnen, geisers

De grootste attracties in en rondom Rotorua zijn de spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen. De stad ligt op een vulkanisch gebied wat het grote aantal bronnen verklaard. Het mag dan niet zo lekker ruiken, het is wel een spectaculair gezicht als je één, of meerdere, bronnen bezoekt. Je kan door verschillende parken wandelen maar ook een dagje relaxen in één van de spa’s hier in de stad. De Maori gemeenschap hecht veel waarde aan de bronnen en als bezoeker raden we aan hetzelfde te doen. Er zijn verschillende manieren om geisers, warmwaterbronnen, bijzonder gekleurde plassen en modderpoelen te bezoeken.

De bekendste ’thermal valley’  is Te Puia. Dit is meteen ook de bekendsta bezienswaardigheid in Rotorua. Andere bekende plekken zijn Waimangu Volcanic Valley waar je wandelend door het park verschillende bronnen ziet, Orakei Korako, waar je ook kan wandelen, Hell’s Gate, met de vele modderpoelen (en massages!) en Wai-O-Tapu, ook wel bekend als ’thermal wonderland’.

Raften

Naast mountainbiken kunnen de adrenaline junkies ook raften in Rotorua. Je kan raften op de Kaituna River die, net als het mountainbiken, bekend staat als één van de beste rivieren ter wereld voor raften. Naast het feit dat de Kaituna River geschikt is voor raften ligt het ook nog eens in een schitterende omgeving met jungles en bossen.  En, hoe kan het ook anders in Rotorua, is de Kaituna River ook de thuisbasis van de hoogste rafted waterval ter wereld; de Tutea Falls.

Lake Rotorua

Rondom Rotorua liggen veel meren. In totaal zijn het er 16. Naast Lake Rotorua heb je bekende meren als Lake Tarawera, Lake Rotoiti en Lake Rotoroma. Lake Rotorua is echter het enige meer wat direct aan de stad grenst. Onder het water van deze meren ligt een vulkaan wat de meren bijzonder maakt. Midden in Lake Rotorua ligt Mokoia Island dat al eeuwen lang wordt bewoond door verschillende tribes uit het gebied. Je kan Lake Rotorua verkennen per boot. Aan de oever van het meer zijn er verschillende organisaties waar je tours kan boeken.

Rotorua

Mountainbiken in Redwoods Whakarewarewa Forest

Rotorua is één wordt beschouwd als het paradijs voor mountainbikers. Het wordt door meerdere sites, magazines en kenners uitgeroepen tot de beste en mooiste plek ter wereld om te mountainbiken. Met name, of vooral, het mountainbiken in het Redwoods Whakarewarewa Forest staat erg hoog aangeschreven. Dat is niet voor niks want je fiets niet alleen over oudste mountainbike trails van het land maar ook nog eens op uitdagende paden, die lopen over een vulkanische bodem en dat allemaal rondom een fantastisch landschap. Met ongeveer 130km aan mountainbike paden is er is ruimte voor alle niveaus, van beginners en families tot experts op zoek naar extreme actie. Op zoek naar actie? Dan is mountainbiken in het Redwoods Whakarewarewa Forest wat voor jou!

Rotorua

Legende Rotorua

De naam Rotorua betekent in het Maori ’tweede meer’  en is ontstaan doordat Rotorua het tweede meer was dat ontdekt werd door Maoriopperhoofd Ihenga. Sinds de ontdekking van de stad gaan er verschillende verhalen rond en was de stad toneel van de grote liefdesgeschiedenissen in de tradities van de Maori’s.

Het verhaal verteld dat Hinemoa leefde in een dorpje langs het meer. Op het eiland Motokoia in Lake Rotorua woonde Tutanekai, een (buitenechtelijke) zoon van de vrouw van het stamhoofd. Tutanekai speelde elke avond op zijn fluit. Op die manier wilde hij Hinemoa, die in haar kano op het meer voer, de weg te wijzen. De bewakers van Hinemoa vonden dit geen goed plan en verstopte alle kano’s. Hierdoor kon ze niets anders dan elke avond aan de oever van het meer zitten, om te luisteren naar het gefluit van haar geliefde. Op een dag weet Hinemoa zes kalebassen (een soort pompoen) waarmee ze een primitief vlot maakt om uiteindelijk Mokoia Island en haar geliefdeTutanekai te bereiken.

How to get there?

Rotorua ligt op het Noordereiland ten zuiden van Auckland en Hamilton. Je kan er komen door  2,5 uur te rijden vanuit Auckland. Vanaf Hamilton is het zo’n 1,5 uur rijden. Kom je van Taupo dan is het slechts een uurtje rijden.

Locatie Rotorua