Er zijn twee plekken in Nieuw Zeeland die grote invloed hebben gehad op Nieuw Zeeland. Dat zijn Paihia en Waitangi die op nog geen 2 kilometer van elkaar liggen. Paihia was tot de 1920 niet meer dan een Maori vissersdorp.

Paihia

Dat veranderde toen dominee Henry Williams hier in 1923 een missiepost maakte. De reden dat hier zo veel mensen komen is omdat de stad een belangrijke ligging heeft in de Bay of Islands. The Bay of Islands zijn een bekende bezienswaardigheid in Nieuw-Zeeland. Er liggen hier ongeveer 150 eilandjes omringd door turquoise water, witte zandstranden en sprookjesachtige baaien. Het lijkt niet alleen op een tropisch oord, het heeft ook het klimaat van een subtropisch eiland.

Paihia

Vanuit Paihia kan je veel tours boeken naar de Bay if Islands. Je vindt hier dan ook veel accommodatie, touroperators, winkels, cafe’s en restaurants. Toch blijft het een kleine stad en hangt er een ontspannen sfeer.

Paihia en Waitangi zijn verbonden via een brug. Zonder die brug zou het nog steeds een onbekend stadje zijn aan de kust. Vanuit Paihia kan je ook nog de tocht maken naar Russel. Een andere belangrijke plek in de Bay of Islands en volgens sommige net wat mooier.

Ik verklaar u man en vrouw

De Church of Saint Paul’s uit 1926 is een belangrijke bezienswaardigheid in Paihia. Het is niet de eerste kerk die hier gebouwd werd. De eerste stamt uit 1823, dit was tevens de eerste kerk in heel Nieuw Zeeland. Hier vond ook het eersrte huwelijk plaats tussen een Maori vrouw en een Engelsman.

Paihia

Er zijn een aantal goede wandelingen in de omgeving van Paihia, waaronder een gemakkelijke 5 kilometer lange track die langs de kust van Opua naar Paihia loopt. Daarnaast zijn het Summer Festival en het Matariki Festival in juni leuk om mee te maken.

Locatie Paihia