Napier is een mooie en relatief jonge stad aan de oostkust van het Noordereiland. Het is een een charismatische, zonnige stad die na de dodelijke aardbeving in 1931 helemaal opnieuw is opgebouwd. Dat is ook te zien aan de mooie architectuur van die tijd. Met indrukwekkende oude gebouwen behoudt de stad een uniek karakter met een romantische sfeer!
Napier
Napier is de grootste stad in de Hawke’s Bay en ligt in één van de leukste regio’s van Nieuw-Zeeland. Dit is mede te danken aan het goede klimaat, de gunstige prijzen en de best bewaarde At Deco architectuur ter wereld. De stad werd in 1931 met de grond gelijk gemaakt door een aardbeving. Napier werd in enkele minuten compleet verwoest en er vielen vele doden en gewonden. Het bijzondere van deze aardbeving was dat er door de verschuivingen 4000 hectare aan zee werd droog gelegd. De stad was dus ineens een stuk groter geworden. Hierdoor kon de stad opnieuw en groter worden gebouwd.
Napier en Art Deco
De stad werd herbouwd in de stijl die toen erg in trek was, met name de Art Deco stijl. Men wilde de stad een uniek, Niew-Zeelands, karakter meegeven en dat is prima gelukt. Zodra je het centrum van Napier binnen komt heb je het idee dat je terug in de tijd gaat. De architectuur uit de jaren ’30 is indrukwekkend en huizen en gebouwen zijn vandaag de dag nog in prima staat. Eén van de leukste manieren om de stad te verkennen is door een stadswandeling te maken.
Door de bijzondere bouwstijl wordt de stad ook wel Art Deco City genoemd. De combinatie van Art Deco met de Maori cultuur vind je nergens anders ter wereld en maakt de stad dan ook erg bijzonder. Om de blijdschap van hun unieke stad delen vieren de inwoners elke februari het Art Deco Weekend. Hierin komen alle dingen uit 1930 voorbij zoals de kledingstijl, auto’s en natuurlijk de muziek!
Geschiedenis Napier
In 1769 was het James Cook die langs Ahuriri vaarde. Ahuriri was de voorganger van Napier. Eén van de redenen dat James Cook hier stopte was dat het de enige beschutte plek was aan de kust tussen Wellington en Gisborne. James Cook werd echter niet al te vriendelijk onthaald door de lokale Ngati Kahungunu tribe waardoor hij iets naar het zuiden vaarde wat bekend staat als Cape Kidnappers. 30 jaar later kwamen hier de walvisvaarders en Ahuriri was compleet verlaten doordat de Ngati Kahungunu tribe weggejaard waren door Europeanen met wapens. Jaren later keerde de Maori terug naar waar nu Napier ligt. Die stad, die in 1931 compleet werd verwoest, staat er vandaag de dag nog steeds.
Bezienswaardigheden Napier
Er is genoeg te doen in Napier. De grootste bezienswaardigheid van de stad zijn uiteraard de schitterende gebouwen. De meeste mensen zullen hiervoor ook naar Napier komen. Voor wie niet van Art Deco houd maar toch in Napier is zijn er ook ngo andere dingen te zien.
Art Deco Walk
Zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid, of activiteit, van de stad. De Art Deco Walk brengt je langs alle indrukwekkende gebouwen in Napier. Het is een tour met gids dus je leert ook nog wat over de geschiedenis van de stad. Enkele gebouwen die je ziet zijn het Masonic Hotel en de Daily Telegraph Building. In het hoogseizoen is het een aanrader om de tour van te voren te boeken omdat het erg druk kan zijn.
Bluff Hill Domain
Voor wie niet zo in de architectuur is maar wel van mooie uitzichten kan naar de Bluff Hill Domain gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Napier en de omliggende omgeving. Het uitkijkpunt ligt op 102 meter hoogte. Vanaf hier kan je tevens Cape Kidnappers zien. Neem je camera mee want Bluff Hill Domain staat garant voor mooie foto’s!
Hawke’s Bay Museum
Als je meer wil weten over Napier, en dan met name de aardbeving, dan is Hawke’s Bay Museum een aanrader. In het museum wordt verteld en getoond hoe de aardbeving de stad volledig verwoestte. Er zijn indrukwekkende verhalen van overlevende en bijzondere beelden van de tentoonstelling. Daarnaast is er in het Hawke’s Bay Museum uiteraard ook veel Art Deco te zien.
Napier Prison
Napier is tevens de thuishaven van de oudste gevangenis van het land. Deze gevangenis is niet meer in gebruik want het werd gesloten in 1993 na 130 dienstjaren. Gelukkig is het gebouw niet verloren gegaan en is het tegenwoordig een hostel. Wie dus altijd al een nachtje in de cel heeft willen doorbrengen kan dat in Napier in vervulling laten gaan. naast hier slapen kan je ook een tour boeken waarbij je meer leert over de geschiedenis van de gevangenis en andere plekken van de gevangenis. Vandaag de dag is het een leuk en informatief hostel met een prachtig uitzicht!