Lake Taupo is zonder twijfel de bekendste trekpleister van Taupo. Met 616 vierkante kilometer is het grootste meer van Nieuw-Zeeland en tevens één van de mooist gelegen meren. In 186 na Chr. vond de grootste vulkaanuitbarsting op Nieuw-Zeeland plaats, hierdoor ontstond Lake Taupo. Lake Taupo is een ondergelopen krater wat het heldere water en rotsachtige inhammen verklaard. Lake Taupo staat bekend om de magische uitzichten met Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en de met sneeuwbedekte Mount Ruapehu op de achtergrond.

Lake Taupo

De vulkaanuitbarsting was zo krachtig dat het hele Noordereiland onder as was bedekt. As werd over de hele wereld gespuwd. In China schreven ze over een zwarte lucht en de Romeinen spraken over een hemel die ‘bloed-rood’ kleurde. Met de uitbarsting werd de ondergrondse magmakamer leeggespoten en zakte het ‘dak’ van de vulkaan in waardoor het reusachtige meer ontstond. Het is haast niet voor te stellen dat dit schitterende meer met zoveel geweld is ontstaan maar het bewijs is overal. De stranden zijn samengesteld uit vederlicht puimsteen. De vulkaan wordt gezien als een ‘slapende’ vulkaan en Vulkanologen houden de Taupo vulkaan dan ook nauwlettend in de gaten. Een verschuiving onder Lake Taupo kan gevolgen hebben voor andere uitbarstingen.

Lake Taupo

Het water in Lake Taupo is afkomstig uit de verschillende rivieren hier. Hierdoor zit er ook veel forel in Lake Taupo wat het populair maakt onder vissers. Naast vissen kan je uiteraard ook zwemmen in Lake Taupo. Hiervoor kan je het beste naar Acacia Bay gaan. Hier ligt een een rustig strand en tevens de Waipahihi-warmwaterbronnen. Naast zwemmen kan je hier ook waterskiën, surfen, paragliden en worden er rafttochten richting Tongariro en Rangtaiki georganiseerd. Skydiven boven Lake Taupo is overigens één van de mooiste locaties om te skydiven.

Legenda Lake Taupo

De lokale Tuwharetoa mensen schrijven de vorm van het meer toe aan hun voorvader Ngatoroirangi. Ngatoroirangi was een reiziger die veel land ontdekte in Nieuw-Zeeland. Men zegt dat hij een een boom gooide van de top van Mount Tauhara, nabij Taupo. Op de plek waar de boom neerkwam kwam het grondwater omhoog en vormde zo het meer. De volledige naam van het meer is Taupo-Nui-A-Tia, wat ook wel ‘De Grote Schouder mat van Tia’ of ‘Goede Nachtrust van Tia’  betekend dat verwijst naar een ontdekkingsreiziger van de Arawa die bij het meer heeft geslapen.

Lake Taupo

Locatie Lake Taupo