Gisborn, ook wel ‘GIzzy’ genoemd is een mooi stad ingeklemd tussen surfstranden en een schitterende zee. Het is de meest oostelijke stad van Nieuw-Zeeland en daarmee tevens de stad waar als eerst op aarde de zon op komt. Het wordt in veel magazines en website dan ook omschreven als ‘The first City to see the sun rise’. Het is een prima stad om even uit te rusten van je roadtrip! 

Gisborne

De gunstige ligging van Gisborne, tussen de bergen, heeft er voor gezorgd dat de stad nog niet is overgenomen door het massatoerisme. Door de vele zonuren, brede rechten straten, mooie stranden en het relaxte leven is Gisborne een heerlijke stad om even bij te komen. De omgeving van Gisborne is niet alleen erg mooi maar ook vruchtbaar. Er worden appels, citrusvruchten, druiven en (uiteraard) kiwi’s geteeld. De grootste reden dat backpackers hier komen is echter de geweldige golven hier. De stad, en dan met name de stranden rondom Midway, Wainui en Makorori, is the place to be als je wil surfen!

Gisborne

Gisborne is niet heel groot en het is een fijne stad om te vertoeven. Het is tevens een stad waar drie grote rivieren stromen; de Waimata, de Taruheru en de Waikanae. Met al deze rivieren moet je uiteraard ook veel bruggen bouwen. Gisborne wordt daarom ook wel ‘The city of Bridges’ genoemd.

Geschiedenis Gisborne

Gisborne heeft een belangrijke historische waarde voor het land. Het was namelijk de eerste plek die ontdekkingsreiziger James Cook in zicht kreeg toen hij met de Endeavour kwam aanzeilen. Het toenmalige stadje werd Young Nick’s Head genoemd omdat het niet James Cook zelf maar matroos Nicholas Young als eerste ‘land in zicht!’ riep. James Cook claimde vervolgens het bezig van Nieuw-Zeeland. Dat overname van het gebied ging niet zonder slag of stoot aangezien de Maori’s hun land fel verdedigde.

Gisborne

Bezienswaardigheden

Veel mensen komen in Gisborne om te surfen. Je hebt hier prima surfstranden zoals Waikanae Beach, Kaiti Beach en Midway Beach. Vlak bij Kaiti Beach heb staat de Titirangi Lookout. Vanaf hier heb je indrukwekkende uitzichten over de stad en de omliggende baaien. In de buurt heb je ook nog de Maori-kerk Toko Toru Tapu. Dit is één van de grootste Maori-kerken van het land.Naast de stranden en de uitkijktoren heb je ook nog het Tairawhiti Museum. Hierin worden items tentoongesteld van de Maori’s en Europese kunstenaars.

Locatie Gisborne